Gårdshotellet

VANDRINGSPAKET GENOM DET SKÅNSKA LANDSKAPET

Kombinera komfortabelt boende med rundvandringar i det skånska landskapets vackra och omväxlande natur.

Välj mellan flera olika dagsturer, alla med olika naturupplevelser och rik kulturhistoria. I Skåne kan man vandra året runt, antingen i de kustnära sandskogarna kring Ystad, över dramatiska Hammars backar eller vid Skånes mest besökta turistmål Kåseberga med Ales stenar. När vädret är sämre söker man sig gärna inåt land, till det fantastiska sjölandskapet och de lummiga bokskogarna med sina rika djur- och fågelliv. Strövtågen till Snogeholmssjön, Sövdesjön, Krageholmssjön och Fyledalen bjuder på en perfekt mix av natur- och kulturupplevelser. Turerna kan kombineras med andra aktiviteter som t.ex. fiske- och båtturer, bastubåt, äventyrsbana m.m. Förslag finns nedan under respektive tur.

Samtliga turer som föreslås är rundturer, d.v.s de startar och avslutas på samma plats. Från oss tar ni er enkelt med egen bil till utgångspunkten för vald rundtur. Kom till oss, checka in, och gör er redo för er första rundvandring. Vandringarna baserar sig på rundturer från stigfinnaren Karin Hoffmanns böcker som även finns att låna med sig eller köpa. Mer info på www.rundvandringar.se. Observera att utöver frukost serverar vi ingen mat här på Gårdshotellet, men det finns möjligheter att låna mikrovågsugn, bestick och tallrikar. Vi har kylskåp och grillmöjligheter.

Krageholmssjön, 18 km

Nr 2 i ”Rundvandringar mitt Skåne”

Vandringen börjar söder om Krageholmssjön och går genom en magnifik allé till Kragesholms slott. Slottet är byggt i renässansstil och har anor från medeltiden. På gårdsplanen finns runstenar.

Vandringsturen går runt sjön, motsols genom öppet landskap och lövskog. Missa inte de två jätteträden! Filmerna Utvandrarna och Nybyggarna spelades in i området.

Snogeholm, 10 km

Nr 3 i ”Rundvandringar mitt Skåne”

Mellan de tre sjöarna Sövdesjön, Sövdeborgssjön och Snogeholmssjön ligger det natursköna Snogeholms strövområde. Tysta barrskogar, dunkla lövskogar och öppna hagmarker ger optimala förutsättningar för artrikedom. Åtskilliga hjortdjur finns representerade såsom älg, rådjur, dov- och kronhjort. Sjöarna bidrar till ett rikt fågelliv med framför allt en mängd rovfåglar. Snogeholmssjön och Sövdesjön erbjuder bad och fiske: Båt och kanot kan hyras.

Sövdemusteri och Äventyracampen är väl värda ett besök. Här finns även en amfiteater och en bastubåt.

Fylan-Skogshejdan, 15 km

I ”Rundvandringar mitt Skåne”

Fyledale när en djup och lång dalgång som rymmer ett naturreservat, sällsynta växter och vackra vyer. Mycket av sitt märkliga utseende fick dalen då landisen smälte bort för ca 12 000 år sedan. De branta sluttningarna kläs av gammal bokskog. Den är speciellt vacker på våren när ljuset letar sig ned mellan de ljusgröna, ännu inte fullt utvecklade bladen.

Under försommaren plockar många matintresserade ramslök i Fyledalen.

Det skyddade läget, mosaiken av lövskog, skogsbryn och öppna marker gör att Fyledalen hyser ett mycket rikt djurliv. Förutom älg, räv och vildsvin har den ståtliga kronhjorten ett av sina kärnområden i dalen. Vintertid är området känt som Europas bästa observationsplats för örn.

Vandringens absoluta höjdpunkt är Skogshejdans naturreservat. Det ligger i Sydvästra hörnan av Nyvångsskogen, ett större utmarksområde som betats i många hundra år. Den öppna, småkuperade fäladsmarken hejdas av små dungar med bok och solitära jätte-ekar. I de fuktiga sänkorna växer björk och al.

Förr dominerade denna landskapstyp Skåne men är nu sällsynt. Därför är Skogshejdan numera ett Natura-2000-område.

Ystadsandskog, Nybrostrand och Bredasten, 19/12 km

Nr 20 i ”rundvandringar mera Skånes kust”

Vandring längs strandpromenaden i Ystad, med havet på er högra sida, utgår från brygga nummer 4. Den ligger vid den sommaröppna restaurangen Fritidsbaren, som har samma charmiga atmosfär som när stället öppnades 1936.

Det längre vandringsförslaget inkluderar omgivningarna kring Nybrostrand. Speciellt idylliskt är Nybroåns utflöde.

Hammarsbackar, 6 km

Nr 21 i ”Rundvandringar mera Skånes kust”

Vandringen över åsen längs kusten ger storslagna vyer. Många kommer att känna igen scener ur den brittiska versionen av Kurt Wallander-filmerna, med Kenneth Branagh som rollfigur.

Observera dock att Hammars backars naturreservat tidvis fungerar som ett militärt övningsområde, med besöksförbud. Skjutövningar genomförs främst under hösten och tidig vår.

Kåseberga och Ales stenar, 6 km

Nr 22 i ”Rundvandringar mera Skånes kust”

Ales stenar är Skånes mest besökta turistmål och Sveriges största, bevarade skeppssättning. De 59 stenarna har rests upp mot himmel och hav i en skeppsliknande formation. Anblicken är imponerande och mytomspunnen.

Vid midsommar går solen ned vid den nordvästra spetsen och vid midvinter går den upp vid den motsatta.

Kåsebergabackar är en lämplig observationsplats för fågelskådare. Otaliga, både vanliga och ovanliga fågelarter passerar här. På våren blommar fältsippa och gullviva och på sommaren pryder rödvallmo och kungsljus backarna.

I Kåseberga finns flera fiskresturanger med uteserveringar på sommaren.

BORRIE OCH SKÅRBY KYRKOR

Närbelägna Borrie kyrka är Skånes äldsta och minsta kyrka. Inte heller så långt från Gårdshotellet ligger Skårby kyrka. Den har en välbevarad, mycket fin inredning med en läktare från 1600-talet. Båda kyrkorna är uppförda under 1100-talet och väl värda ett besök.

YSTAD DJURPARK

I Skårby finns också Ystad Djurpark. Möt på nära håll exotiska djur från olika världsdelar, som afrikansk sporrsköldpadda, asiatisk skorpion, kungspyton, bomullstamarin, kamel, kapybara, surikatwatussi mm.

Djurparken är öppen från maj till och med augusti.

SKÅNSKA VINGÅRDAR

Det kanske inte är så känt att Skåne har ett antal vingårdar. I närmaste omgivningen finns Backåkra vingård, Köpingsbergs vingård i Köpingebro, Skepparps vingård i Brösarp och Arilds vingård. Lokalproducerade viner kan ofta köpas på Systembolaget i Simrishamn, Tomelilla eller Ystad.

Om Gårdshotellet

Gårdshotellet är familjeägt och ligger cirka 11 kilometer norr om Ystad. Alla rum är utrustade med dusch och toalett. Frukost, wifi, lakan och handdukar ingår i alla rumstyper. Här kan du njuta av en kopp färskt, rostat kaffe i en lugn miljö. Gården var ett lantbruk från 1850-talet fram till 2000 då gården omvandlades till hotell. Sedan dess har tusentals hotellgäster njutit av gården och dess vackra omgivningar. På Gårdshotellet bor ni bekvämt efter en dags vandring i de natursköna omgivningarna.

Vandringspaket: 2300 kr

Övernattning i dubbelrum 2 nätter /2 personer.
Frukost på hotellet.
Matsäck (termos med kaffe eller te samt smörgåsar att ta med.) 
Vandringsguide att låna (köpa 150Kr)

Boka vandringspaket

Instagram

Nyrostat kaffe

På gårdshotellet älskar vi gott kaffe - därför rostar vi vårt eget! Det är ett ljusrostat kaffe, utan den beska smak som annars är vanlig. Vi använder bönor av hög kvalitet och rostar med en Probatrost 5kg – allt för att ge en smakupplevelse utöver det vanliga.

Slå dig ned och blicka ut över den spektakulära, fågelrika omgivningen medan du njuter av kaffearomen!